Søndagstur til Sandbekk.

Søndag 16.aug., var vi ute og kjørte på busstur. En meget interessant og kjempehyggelig tur med flere spennende stopp underveis. Kl.08.45 gikk turen fra Soma med Østerhus bussen RE 39141, for deretter å plukke opp deltakere i Sandnes. Vi rakk å plukke dem opp og var på vei videre sørover, da ladelampen på instrumentbordet lyste illevarslende. Nærmere undersøkelser avslørte ikke konkret årsak til dette, så vi besluttet å kjøre tilbake til Soma for å bytte buss. Vi mønstret på med friskt mot i vår L-25627 Høle og Forsand buss.

Vårt første planlagte stopp var i Runaskaret mellom Bue og Vikeså (E39), der vi fikk se og oppleve bakken og den gamle veitrasèen gjennom dette fjellpartiet. Neste stopp var ved den gamle E18 langs Bjerkreimselva. Både her og ved Lædre mellom Egersund og Hauge i Dalane ble det åstedsbefaring og fortalt i ord og bilder om historiske busshendelser – les ulykker med heldig utfall.

Kl.12.15 ankom vi Sandbekk, tidligere gruveområde til Titania, hvor dagens mål og høydepunkt befant seg. Her ble det gjensyn og treff med Sokndal gjengen med restaureringsprosjektet L-22001, et storflott besøk av Sam-Sør Agder på tur med 3 busser og ikke minst et par pensjonister fra tidligere O.C. Axelsen karosserifabrikk. Praten gikk livlig i det flotte sommerværet. Her kan det skrives side opp og side ned, men jeg nevner kort at det ble full omvisning og oppdateringer fra våre primus motor sokndøler R.Hauge og M.Løtoft om vår Sokndal Bilruter Volvo buss fra 1960 som nærmer seg fullbyrdelse.

Våre trivelige og iherdige naboer fra Agder har alltid nye mål, og tok koner og busser med seg videre over heia i retning Moi. Sokndal gutta fyrte opp grillen, og vi nøt et kjempegodt måltid med stor nytelse og mye bussmimring. Etter hvert tok også vi turen over heia på Rv. til Moi. Det ble igjen et stopp før tunnelen til Mydland som ble åpnet i 1948. Her fikk vi beskue den gamle nesten glemte og utrolige farbare vei opp Byglakleiva. Dette er samferdselshistorie så det holder! Før videre nedstigning til Moi fikk vi et flott skue over Lundevannet og E39 på andre siden. Fra Moi gikk turen nordover, med en liten «omkjøring» via Kartavoll, Undheim, Øksnevad, Sandnes og «hjem» til Soma. Som tidligere nevnt, – en kjempeflott tur som vi absolutt unner andre også til å være med på, kanskje neste gang? Vi lar bildene tale for seg … 🙂

Tekst og foto Jørn Malde.

 

Før avgang med RE 39141 Østerhus Bilruter på Soma.

Parti fra den gamle veitrasè i Runaskaret.

Den gamle E18 langs Bjerkreimselva med L-25627 fra Høle og Forsand Billag.

Nok et stopp, denne gang ved Lædre utenfor Egersund. Fra v. Alv Harald Vistnes, Petter Eiane, Audun Rosland, Helge Hågensen, Liv Mari Kjerstad, Odd Terje Gundersen og Øyvind T. Gilja.

Vår buss likte seg godt sammen med likesinnede og kjekke busser fra Sam-Sør Agder. Her ved det gamle gruveområdet til Titania på Sandbekk.

Magne Løtoft til høyre i ivrig prat med hyggelige folk fra Agder.

Tv. Magne Løtoft RHF Sokndal, Otto Skailand tidl. OCA, Rune Hauge RHF Sokndal og Ola Lona tidl. OCA.

Mye flott karosseriarbeid som nærmer seg ferdig.

En stilstudie av karosseriets linjer og form 🙂

Her mangler stige til bagasjegrind på tak, baklykter, lakk og belistning av støtfanger samt låsehemper til bagasjedører.

Grillmaten er fortært, og kaffe med livlig prat / historier er desserten 🙂

Rune Hauge informerer om siste nytt fra Sandbekk, og Alv Harald lytter.

Våre medlemmer og gode arbeidsgjeng på Haua / Sandbekk utenfor «stallen» til L-22001. Fv. Alf Inge Eia, Magne Løtoft, Rune Hauge og Ivar Røvik Urdal.

Stor glede og iver rundt spritflaska … kun til utvortes bruk 🙂

Førnøyde busspassasjerer så langt. Her er det god plass til flere smilefjes.

Stopp før tunnellen til Mydland. Her er den bort i mot gjengrodde gamle veien over heia som skal studeres.

Detaljer fra Byglakleiva kommenteres og studeres nøye. Selv om vi omtrent er er på dagens høyeste punkt, er det fortsatt langt opp til det gamle veipartiet.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.